Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Duminică, 3 martie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Cum sa atragi joburi de top

Autor: Eduard Radu

         O cautare clasica a unui nou loc de munca presupune in general sa trimiti zeci, daca nu sute de CV-uri, sa te inscrii in cel putin doua, trei site-uri de recrutare si daca mai ai rabdare si putere, sa dai si sfoara in tara catre toti prietenii tai ca iti cauti de lucru. E un proces lung, obositor si care iti poate pune la grea incercare rezistenta si increderea in tine.
          In acelasi timp auzim de prieteni, cunostinte sau rude de ale noastre care nici macar nu trebuie sa caute sa se angajeze, ci doar sa accepte sa mearga la interviurile la care sunt invitate. Oare este adevarat ? Oare chiar sunt persoane care sunt angajate fara sa caute in mod activ sa se angajeze?
          Raspunsul este DA, chiar se intampla. Si se intampla pentru un motiv foarte simplu: castiga acele persoane care au credibilitate pe piata. Pe parcursul experientei de manager de resurse umane in firmele in care am lucrat, am observat si chiar organizat propunerea de oferte de angajare a unor oameni cu care colaboram sau doar ne cunosteam, chiar fara ca acestia sa-si caute un loc de munca acolo. Astfel de exemple merita studiate, pentru ca ele prezinta situatia sublima pe care ar trebui sa ne-o dorim fiecare dintre noi.
          Imaginati-va urmatoarea situatie: primesti un telefon, persoana se prezinta; reprezinta o firma mare, cu o buna reputatie pe piata, care fie te cunoaste direct, fie este interesata sa angajeze profesionisti ca si tine si care ar fi foarte incantata daca ai fi interesat/a sa discuti oportunitatea care s-a invit. Dai cateva informatii despre tine prin telefon, ulterior esti invitat la interviu, mai urmeaza un interviu dupa care un ultim interviu, totul intr-o perioada scurta de timp, pentru ca se grabesc sa nu te piarda. Totul se intampla in cateva saptamani. Cateva zile mai tarziu primesti telefonul cel mai important: au luat decizia sa-ti faca o oferta de angajare pe care o studiezi si pe care o accepti.
          Stiu sigur ca in momentul de fata, cel putin jumatate dintre dumneavoastra veti spune: “Bine, bine... astea sunt povesti, eu niciodata n-am sa ajung in situatia asta, eu acum am nevoie de un job mai bun”. Din punctul de vedere al unui coach de cariera, fiecare dintre noi poate ajunge in situatia asta, daca reusim sa deschidem ochii si sa intelegem cateva principii de baza.
          Ce anume trebuie sa facem pentru a ajunge intr-o astfel de situatie?
          Solutia pe care am extras-o din ultimii 7 ani petrecuti ca manager de resurse umane in companii multinationale de prim rang, in Romania si in lume, este urmatoarea: CREDIBILITATE. Pentru mine CREDIBILITATEA este compusa din doua elemente: un CARACTER puternic si dobandirea unui set de COMPETENTE CRITICE.
          CARACTERUL puternic este construit si mentinut prin gradul de seriozitate, integritate, ambitia si determinarea de a obtine rezultatele dorite. Este un lucru pe care colaboratorii tai il vor realiza de la primul contact cu tine si aceasta impresie li se va accentua in timp, pentru ca marea calitate a unui caracter adevarat este stabilitatea in timp. Probabil ca te intrebi: “Dar ce ma fac daca simt ca nu am acest caracter in momentul de fata?” In nici un caz nu trebuie sa ridicam din umeri si sa plecam mai departe dezamagiti. Caracterul se construieste si se educa in timp, mai ales printr-un proces constient de disciplina si de automotivare. Asta trebuie sa facem si noi.
          COMPETENTELE CRITICE sunt acele abilitati care, aplicate zi de zi, dau nastere la rezultate extraordinare. Competentele critice sunt abilitatea de comunicare concis si la obiect, abilitatea de a lucra in echipa si abilitatea de a analiza si rezolva probleme. Ele nu sunt un dar exclusiv, dat numai unora dintre noi la nastere, ci sunt lucruri care se pot invata si perfectiona prin practica.
          Nu este greu sa vedem acum de ce profesionistii care dau dovada de CARACTER si de COMPETENTE CRITICE devin atat de credibili, incat lumea mica de afaceri afla despre ei, ii contacteaza si le ofera job-uri fara ca acestia sa aplice pentru ele.
          Intrebarea pe care merita sa o consideram acum este "ce pot EU sa fac pentru a-mi dezvolta CARACTERUL si COMPETENTELE CRITICE?" astfel incat sa-mi creasca si mie sansele sa fiu contactat/a de firme, in loc sa caut eu urmatorul loc de munca daca va fi cazul.
          Solutii de dezvoltare profesionala si personala sunt acum disponibile tuturor. Fie ca alegi o varianta de auto-dezvoltare prin carti, fie ca apelezi la un coach in cariera, fie ca alegi sa frecventezi seminarii deschise despre construirea carierei, important este sa realizam cu totii ca toate aceste lucruri sunt posibile, sunt accesibile, dar vin cu o singura conditie: aceea de a avea ambitia si determinarea de a actiona sustinut. Succes!Sursa:


Data postării: 18.07.2005
Vizualizări: 5.284

Înapoi la articolePublicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.