Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 27 iulie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

“Nu am cunoscut pana acum o persoana careia sa nu-i fi placut Australia” - Interviu cu Florin Burhala

Autor: Maria Olteanu

         V-ati gandit vreodata sa emigrati in Australia? Florin Burhala, membru al Law Institute of Victoria si Law Council of Australia, precum si directorul Companiei „Florin Burhala & Associates - Lawyers” din Merlbourne, institutie acreditata de Departamentul Australian al Emigrarii pentru a-i sfatui si ajuta cu aplicatii de emigrare pe cetatenii straini care doresc sa emigreze in Australia, a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari legate de emigrarea in aceasta tara.
         
          De ce ar alege cetatenii romani Australia ca tara de destinatie pentru emigrare?
          Sunt mai multe motive pentru care romanii ar alege Australia ca destinatie. In primul rand as mentiona motivatia economica. In ultimii 10 ani, Australia a cunoscut o crestere economica deosebita. Anul acesta, rata somajului a ajuns la 5% si, desi exista somaj, ziarele sunt pline de oferte de locuri de munca, iar companiile au mari dificultati in a angaja oameni calificati. Astfel, guvernul australian a intrat intr-o faza de panica, daca pot spune asa, in ceea ce priveste angajarea unui personal calificat si si-a concentrat eforturile spre calificarea unui numar cat mai mare de persoane.
          Se preconizeaza ca, in urmatorii 10 ani, Australia va avea mari probleme cu absorbirea ofertei de locuri de munca existente, datorita acestei penurii de oameni calificati, cat si datorita imbatranirii populatiei australiene - rata natalitatii fiind destul de scazuta.
          In acelasi timp, continentul australian este relativ nepopulat. Voi da un exemplu: statul Victoria, care este este unul dintre statele cu cea mai mica intindere din Australia (insa cu un teritoriu aproximativ egal cu cel al Romaniei), nu are decat o populatie de circa 6 milioane de persoane.
          Un alt factor de atractie ar putea fi serviciile comunitare australiene, care nu mai exista in nici o alta tara. Invatamantul si asistenta medicala sunt gratuite, ajutorul de somaj se plateste pe o perioada nelimitata, oamenii au dreptul la pensie, chiar daca nu au lucrat niciodata.
          Ce tipuri de vize se pot obtine pentru Australia?
          Sistemul de vize in Australia este extrem de complicat. Sunt in jur de 100 de tipuri de vize, in functie de tipul de activitate precum si de durata sederii in Australia.
          In general insa, vizele se impart in vize de turism (fara drept de munca si cu drept de munca temporar), vize pentru studii, vize de business (temporare si permanente), vize de familie, precum si vize de emigrare pe baza de ocupatie, care se mai numesc si vize de rezidenta permanenta. Sunt in jur de 40 de tipuri de vize pentru rezidenta permanenta, fiecare cu criteriile sale speciale.
          Ce drepturi confera obtinerea RP-ului? Cine poate obtine acest tip de viza? Pot fi facute demersurile necesare din Romania?
          O persoana care obtine viza de rezidenta permanenta are exact aceleasi drepturi ca si un cetatean australian, insa nu beneficiaza de drept de vot, iar in primii doi ani de la obtinerea rezidentei nu are drept de ajutor social.
          Exista o multitudine de modalitati de a obtine rezidenta permanenta, insa cea mai uzuala este aceea de emigrare pe baza pregatirii profesionale. Orice aplicatie pentru vize se face la Ambasada Australiei de la Belgrad sau prin intermediul Departamentului Emigrarii in Australia (din Adelaide, Hobart si Perth), depinzand de tipul de viza pentru care aplicati, deoarece ambasada se ocupa de un numar limitat de tipuri de vize.
          In acelasi timp, Australia are si un Consulat la Bucuresti. Persoana raspunzatoare de probleme legate de vize este doamna Buzila, care poate raspunde la orice tip de intrebari in acest sens. Consulatul de la Bucuresti primeste aplicatiile cetatenilor romani, procesarea lor facandu-se insa la Belgrad.
          Care sunt demersurile pentru obtinerea uneia dintre aceste vize? Obtinerea unei vize de rezidenta permanenta implica neaparat obtinerea cetateniei?
          Demersurile ce trebuie facute depind de viza pentru care aplica o persoana. Iar obtinerea rezidentei permanente nu implica neaparat obtinerea cetateniei, fiind insa „calea” spre cetatenie.
          Cum se obtine cetatenia australiana? (procedee, durata, conditii)? Poate ea fi obtinuta mentinand concomitent alte cetatenii?
          Cetatenia australiana poate fi obtinuta de o persoana care este rezident permanent si care a locuit in Australia ca rezident permanent pentru cel putin 2 ani in ultimii 5 ani inainte de a aplica si cel putin 1 an in ultimii 2 ani inainte de a aplica pentru cetatenie. Deci este un proces in doua faze de la data aplicarii: in prima faza se verifica daca in ultimii 5 ani ai locuit in Australia cel putin 2 ani, dupa care autoritatile verifica daca in ultimii doi ani solicitantul a locuit in Australia cel putin 1 an. In acelasi timp, persoana care aplica pentru cetatenia australiana trebuie sa fie o „persoana de bun caracter”, adica o persoana care nu a incalcat legea. Obtinerea cetateniei confera drept de vot, precum si posibilitatea de a parasi Australia pe timp nelimitat, putandu-se intoarce oricand.
          Este nevoie de reprezentarea unui profesionist pe parcursul procedurilor?
          Nu este obligatoriu sa fii reprezentat de un profesionist pe parcursul procedurii. La fel cum nu este nevoie de un mecanic ca sa imi repare franele de la masina, insa nu voi sti daca am le-am reparat corect decat in momentul cand am nevoie de frane si, de multe ori, in momentul acela este prea tarziu pentru a mai schimba ceva.
          La fel se intampla si cu procedura de emigrare deoarece, in cele mai multe cazuri, nu exista drept de apel. In varianta unei neprezentari corespunzatoare a cazului inca de la inceput este posibil sa nu mai existe recurs mai tarziu.
          In acelasi timp, oamenii trebuie sa constientizeze ca sunt diverse categorii de “profesionisti”. De aceea este bine ca, atunci cand va hotarati sa angajati un asemenea om, sa va informati despre experienta lui, sa aflati daca este si avocat, daca are asigurare profesionala (care il acopera pe respectivul in cazul in care a dat sfaturi gresite) etc.
          In Australia este ilegal ca o persoana sa se ocupe de probleme de emigrare fara a fi inregistrat la “The Migration Agents Registration Authority”. Pe site-ul acestei organizatii (www.themara.com.au) se gasesc informatii despre agentii de emigrare autorizati.
          Cam cate persoane numara diaspora romaneasca din Australia? Din cunostintele dumneavoastra, cam ce procent dintre romani aleg sa ramana permanent in Australia?
          Este foarte greu de spus cat de mare este diaspora romaneasca din Australia. Din informatiile pe care le detin, ea insumeaza in jur de 50.000-80.000 de oameni. Nu toata lumea care vine aici ramane, insa nu am cunoscut pana in prezent o persoana careia sa nu-i fi placut Australia.
          Care sunt profesiile si meseriile cu cele mai mari sanse de succes?
          Din punctul de vedere al emigrarii, inginerii si cei cu studii de IT sunt cei care emigreaza mai „usor”. In acelasi timp, si muncitorii calificati, precum sudorii, tamplarii, lacatusii, strungarii, mecanicii auto etc. reusesc sa emigreze usor. O piedica mare pentru toti este insa limba engleza, pe care trebuie sa o stapaneasca atat in scris, cat si la nivel de discurs.
          Care este profilul unui emigrant care reuseste sa se integreze foarte bine in societatea australiana?
          Nu cred ca exista un „profil”. Avem avocati, doctori, ingineri, oameni de afaceri, actori si scriitori, precum si alti artisti care s-au afirmat in Australia.
          Inainte de 1990, foarte multi oameni din diaspora nu aveau studii superioare, insa dupa 1990 proportia s-a schimbat, ceea ce a dus la crearea unei diaspore mixte, cu realizari foarte mari. Oricum, romanii sunt oameni muncitori, ceea ce i-a ajutat in cea mai mare parte sa se realizeze in Australia.



Sursa:


Data postării: 25.07.2005
Vizualizări: 18.569

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.