Cum sa iti accelerezi construirea unei cariere de succes?
Autor: Eduard Radu
Cei care realizeaza ca principalul avantaj in competitia profesionala este sa te trezesti cat mai devreme sunt cei care castiga cursa pe termen lung. Restul e doar o chestiune de antrenament!
In urma unui studiu de opinie initiat de site-ul www.succes-pe-paine.ro care a folosit tehnica interviului in profunzime, a reiesit ca tinerii profesionisti nu considera ca au nevoie de ajutor in privinta orientarii, planificarii si construirii unei cariere de succes o data ce au depasit primii ani de facultate. Daca corelam acest rezultat cu cifrele furnizate de un studiu publicat la inceputul anului care afirma ca doar 5% din romani sunt dispusi sa isi realizeze o cariera cu orice pret, concluzia este surprinzatoare. Ne dam seama ca de fapt este vorba de ambitie - sau mai degraba lipsa ei - si de motivatia de a intreprinde un efort sustinut si de durata in care sa investim nu doar cunostintele si timpul personal, ci si cel al profesionistilor in domeniu.
Am sa pun in oglinda doua situatii doar pentru a arata cat de iresponsabil ne comportam in general fata de cariera noastra. Este deja vara, toata lumea este cu gandul la vacanta, soare, mare sau munte. Visam deja cu ochii deschisi la briza marii, la relaxarea pe care o simti pe nisipul fin, la paharul de bere rece de pe terase. Ne strangem cercul de prieteni sau familia si ne apucam de planuri de vacanta: unde mergem, cate zile, ce trebuie pregatit, care e bugetul, care sunt responsabilitatile fiecaruia. Mergem la o agentie de turism, luam bilete, definitivam detaliile si suntem nerabdatori sa plecam in vacanta. Tot procesul ia de la cateva ore bune pana la cateva zile bune.
Intrebarea pe care o am este: Cand a fost ultima oara cand ti-ai luat cateva ore bune, ca sa nu spun zile, sa te gandesti la viitorul carierei tale? Sa o vizualizezi, sa traiesti acel sentiment al implinirii profesionale, asa cum iti imaginezi apa marii chiar si inainte de a ajunge pe plaja? Cand a fost ultima data cand ti-ai facut un plan despre pasii, bugetul si actiunile pe care trebuie sa le intreprinzi pentru a avea succesul profesional pe care ti-l doresti?
Pentru mine este cel putin ciudat ca majoritatea dintre noi investim mai mult timp, bani si intensitate in planificarea unui concediu reusit de 7 sau 14 zile la mare sau in strainatate decat investim in planificarea si construirea propriei cariere. Din aceasta comparatie reiese foarte clar ca locul si activitatea (job-ul) in care ne petrecem doua treimi din timpul "activ" al unei zile merita sa primeasca cel putin acelasi efort in fiecare an pentru a ne asigura ca ne simtim impliniti cat mai mult si la servici si nu doar in cele 14 zile de concediu.
Vestea buna pentru cei care stiu sa vada o oportunitate acolo unde ea exista este ca, daca majoritatea celor din jurul meu sunt atat de dezinteresati in ceea ce priveste viitorul lor profesional, cu atat mai usor imi va fi mie sa fac diferenta in favoarea mea!
O data ce ai realizat acest lucru, din punctul de vedere al unui coach de cariera sunt 4 pasi pe care trebuie sa-i faci pentru a-ti asigura succesul dorit.
1. Clarifica-ti in ce vrei sa fii bun! Care este domeniul in care vrei sa excelezi? Ce job te inspira si simti ca ai pasiunea necesara pentru a-l transforma intr-o cariera. Diferenta este uriasa intre doi candidati care concureaza pentru un job de marketing - un candidat care stie ca asta isi doreste cu adevarat, asta a studiat cu placere si altul care a ajuns in marketing doar dintr-o intamplare si a decis sa continue in acesta directie fara sa-i fie foarte clar de ce. Orice angajator simte unde exista pasiune si unde exista potentialul cel mai mare pentru rezultate. Daca nu iti este clar ce vrei sa faci, ia-ti timpul necesar de reflectie si afla. Daca pleci la drum fara acest raspuns sansele sunt foarte mici sa ai succes, pentru ca nu stii incotro sa te indrepti.
2. Fa-ti un plan si seteaza-ti obiective SMART. Da-ti seama care sunt lucrurile pe care trebuie sa le inveti, pe care trebuie sa le experimentezi, rezultatele la care trebuie sa ajungi. Obiectivele trebuie sa fie SMART adica simple, masurabile, posibil de realizat, realiste in ceea ce priveste resursele necesare si cu limita clara in timp.
3. O data ce ai planul gata, cel mai important pas este SA FACI ABSOLUT TOT CE ESTE NECESAR ca sa iti atingi obiectivele. Jumatatile de masura nu te vor ajuta. Daca nu esti dispus sa investesti timpul si efortul necesar, nimic nu se va schimba. Am trecut si eu prin acesta situatie in anii de tinerete cand mi-am setat niste obiective foarte clare pe le-am scris in jurnalul meu. Peste un an le-am citit si obiectivele erau tot acolo, dar in jur realitatea nu se schimbase. Peste inca un an le-am citit din nou si aceeasi situatie. Lucrurile nu s-au schimbat pana nu am inceput sa actionez in mod regulat pentru a le transpune in realitate.
4. Cauta si cere ajutorul celor din jur, fie ca este vorba de o persoana cu experienta in domeniul in care lucrezi si care ti-ar putea deveni mentor, fie ca este vorba de un coach in cariera. Cateodata raspunsul pe care il cautam este mai usor de descoperit daca folosim si invatam din experienta si greselile altora.
Mesajul pe care vreau sa-l transmit este simplu: a te diferentia pe piata muncii nu este greu, mai ales ca majoritatea celor din jurul tau nu o fac... inca. Iar daca totusi te tin pe loc teama si frica de schimbare, iti ofer un citat din Van Gogh: Daca o voce interioara iti spune ca «nu poti picta», atunci cauta cu orice pret sa pictezi si acea voce va tacea. Succes!
Sursa:
Data postării: 25.07.2005
Vizualizări: 8.221
Înapoi la articole
|