Programul de lucru flexibil, o alternativa la cel cu orar fix
Autor: Dana Puscoci
Majoritatea romanilor lucreaza cinci zile pe saptamana, 8 ore pe zi, adica aproximativ 40 de ore pe saptamana. In mod normal, programul incepe la 8:00 si se termina la 16:00, sau incepe la 9:00 si se termina la 17:00.
Totusi, tot mai multe companii, si in special cele straine, au inceput sa experimenteze modificarea acestor programe de lucru traditionale. Una dintre alternative este programul de lucru flexibil. Aceasta presupune ca angajatii sa declare activitatea depusa in fiecare zi de lucru si sa lucreze un anumit numar de ore in fiecare zi, dar orele de venire si de plecare sunt flexibile, atata timp ca se respecta un anumit numar de ore stabilit de conducere.
Obiectivul acestei schimbari nu este de a motiva forta de munca pentru a lucra mai mult, aducand astfel beneficii directe performantei, ci mai degraba de a satisface nevoile unei forte de munca mai diverse si de a promova satisfactia in munca. Acest lucru ar trebui sa usureze recrutarea celui mai bun personal si sa reduca absenteismul si fluctuatia de personal, care este costisitoare pentru orice companie.
Programul flexibil de lucru este, in mod evident, foarte potrivit pentru satisfacerea nevoilor unei forte de munca foarte diverse, atata timp cat permite angajatilor sa stabileasca singuri orele de sosire si de plecare ce le convin mai bine din punctul de vedere al transportului sau a altor criterii de ordin personal. Acest program poate reduce absenteismul de vreme ce angajatii pot sa-si rezolve anumite probleme personale in timpul programului de lucru conventional. De asemenea, programul de lucru flexibil implica un anumit grad de prestigiu si de incredere care este de obicei rezervat conducatorilor executivi si liber profesionistilor.
Atunci cand posturile sunt interdependente insa, programul flexibil devine o stategie nepotrivita. Inchipuiti-va ce s-ar intampla daca membrii unei echipe de chirurgie de urgenta dintr-un spital s-ar prezenta la lucru atunci cand le convine! Programul de lucru flexibil este astfel implementat mai ales in cadrul birourilor.
Desi programul de lucru flexibil nu cunoaste in Romania o dezvoltare atat de mare ca in restul Europei sau in Statele Unite, acesta incepe sa prinda contur din ce in ce mai mult, in conditiile in care salariatii care deja lucreaza dupa un astfel de program, spun ca il prefera celui cu ore fixe.
Sursa:
Data postării: 03.10.2005
Vizualizări: 15.384
Înapoi la articole
|