Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 22 iunie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Locuri de munca in Italia cu Obiettivo Lavoro Romania - Interviu cu Floriana Puscas, manager

Autor: Maria Olteanu

         Obiettivo Lavoro Romania si-a inceput activitatea in Romania in urma cu un an, cand firma mama din Italia a decis sa isi extinda activitatea si peste hotare. Experienta firmei mama, cu sediul principal la Milano, numara, insa, peste 9 ani, Obiettivo Lavoro situandu-se printre primele firme de recrutare si plasare de personal din Italia. Sediul firmei se afla pe B-dul. Unirii, nr. 17, Bl. 4A, Parter, Sector 4, Bucuresti.
         
          In Romania, care sunt domeniile principale pentru care Obiettivo Lavoro recruteaza personal? In ce zone ale Italiei?
          Momentan, domeniile principale pentru care recrutam personal pentru Italia sunt: domeniul constructiilor si cel sanitar asistenti medicali, de preferinta generalisti. Drumul pe care acestia din urma trebuie sa il parcurga pana la angajarea in Italia este destul de lung si de complex. Este insa un drum pe care il facem impreuna, pentru ca noi credem in persoanele dispuse sa infrunte schimbarea, le selectam, le motivam si le oferim incadrarea dorita in Italia, cu o retributie conforma Contractului Colectiv National de Munca din Italia, ceea ce inseamna ca nu sunt diferente salariale in functie de regiunea din Italia unde va lucra angajatul. Nu putem spune ca suntem specializati pe o anumita zona, intrucat firma noastra angajeaza forta de munca pentru toata Italia, datorita existentei unei retele de peste 150 de filiale Obiettivo Lavoro pe teritoriul acestei tari, cu care colaboram constant.
          Ce conditii trebuie sa indeplineasca cei care vor sa plece in Italia prin intermediul firmei dumneavoastra? Ma refer la experienta profesionala, cunostinte de limba, nivel de pregatire.
          In cazul asistentilor, acestia trebuie sa se inarmeze cu rabdare (demersurile dureaza in jur de un an de la legalizarea actelor pana la angajare), sa fie decisi sa porneasca si sa continue acest drum, sa isi insuseasca cunostintele necesare de limba si legislatie sanitara italiana (urmeaza in acest sens un curs specific cu durata de trei luni, organizat de societatea noastra), iar specializarea lor sa fie cea de asistent medical generalist. Deoarece avem o varietate de structuri sanitare ca si clienti, nu se solicita un anumit numar de ani de experienta, cerintele clientilor variind de la o structura la alta.
          In cazul muncitorilor in constructii, calificarea si experienta de minimum 4 ani in domeniu sunt obligatorii. Cei selectati urmeaza, inainte de plecarea in Italia, un curs gratuit de limba italiana cu termeni specifici din domeniul constructiilor, organizat de societatea noastra.
          Ce conditii ofera Obiettivo Lavoro celor care apeleaza la serviciile sale?
          In primul rand trebuie sa precizez ca asistentul medical in Italia va fi angajatul Obiettivo Lavoro, va primi retributia de la Obiettivo Lavoro si va fi furnizat unor structuri sanitare specifice. Esential in desfasurarea raporturilor de munca cu viitorii angajati este faptul ca in orice oras va fi angajat asistentul medical sau lucratorul din constructii, exista o filiala Obiettivo Lavoro si, prin urmare, un punct de referinta apropiat pentru orice problema sau nelamurire ar putea aparea. Contractele au o durata de minimum 6 luni si maximum 2 ani, cu posibilitate de prelungire de patru ori, deci pana la opt ani, iar salarizarea este conforma contractului Colectiv National de Munca. Oferim in plus seriozitate, profesionalism si garantia ca aceasta vasta retea de filiale Obiettivo Lavoro din Italia este la dispozitia viitorului nostru angajat pentru gasirea celor mai bune solutii la cererile acestuia.
          Ce programe de recrutare aveti in derulare si care este calendarul pentru luniile urmatoare?
          In acest an au fost angajati in Italia circa 50 de asistenti medicali. In lunile august si septembrie, alti 150 de asistenti medicali vor sustine examenul de limba si legislatie sanitara cu Colegiul Italian al Asistentilor Medicali, urmand ca aceia care il vor promova sa fie angajati spre sfarsitul acestui an.
         In ceea ce priveste angajatii in constructii, in acest moment numarul lor este de aproximativ 450, cu urmatoarele meserii: dulgheri, fierari-betonisti, mecanici si deserventi utilaj greu, macaragii si zidari. Urmeaza ca, pana la sfarsitul anului 2005, sa angajam alte 100 de persoane pentru aceste profile.
          Ce documente trebuie sa contina un dosar de aplicare?
         Dosarul de aplicare trebuie sa contina: carte sau buletin de identitate, pasaport valabil pentru inca cel putin 6 luni, acte care sa ateste calificarea sau acte de studii - pentru asistenti medicali, certificat medical, cazier judiciar, Curriculum Vitae, poza tip pasaport. Pentru fiecare profil in parte, avem un C.V. special, pe care il completam impreuna cu candidatii, si care ne ajuta sa reperam in detaliu tipul de experienta a fiecaruia.
          Care sunt etapele procesului de selectie si angajare?
          Dupa cum am mai spus, procesul de selectie este unul extrem de complex. Ma voi referi la etapele procesului de selectie in ceea ce priveste asistentii medicali, intrucat acest proces este cel mai complex si mai indelungat. Primul pas ii apartine asistentului medical: acesta va trebui sa legalizeze si sa supralegalizeze actele sale de studii, precum si traducerile acestora in limba italiana la o serie de institutii din Romania: Inspectoratul Scolar Judetean din orasul in care a efectuat studiile, Prefectura din orasul de domiciliu si Curtea de Apel din orasul in care au fost facute legalizarile notariale ale actelor originale si ale traducerilor.
          Al doilea pas ne apartine noua: Obiettivo Lavoro Romania va obtine programarile la Consulatul Italiei pentru obtinerea declaratiilor de valoare, va prezenta dosarul cu actele necesare, urmand ca asistentul sa isi retraga personal declaratiile de valoare in ziua in care este programat.
          Al treilea pas trece granitele Romaniei, dosarul cu toate actele necesare fiind trimis de societatea noastra la Ministerul Sanatatii din Roma, care va elibera Decretul de Echivalare a titlului de studiu, actul prin care studiile efectuate in Romania sunt recunoscute si pe teritoriul Italiei.
          Conform legislatiei italiene, asistentul medical roman, pentru a exercita aceasta meserie in Italia, va trebui sa sustina si sa promoveze, dupa obtinerea decretului de echivalare, un examen de limba si legislatie sanitara italiana, cu o comisie a Colegiului Italian al Asistentilor Medicali.
          Pentru ca ne angajam de la inceput sa fim alaturi de viitorul nostru angajat si sa investim in acesta, Obiettivo Lavoro Romania organizeaza in perioada in care se asteapta documentul necesar de la Ministerul Sanatatii din Roma (de aproximativ 3 luni) cursuri specializate de limba si legislatie italiana, cu profesori special pregatiti in acest sens. Constituim in acesta perioada o structura specializata dedicata exclusiv pregatirii asistentilor medicali si muncitorilor in constructii in colaborare cu APPP - Asociatia de Pregatire si Perfectionare Profesionala. Cu ajutorul acestei structuri specializate, desfasuram in acest moment astfel de cursuri la Bucuresti, Ploiesti, Bacau, Onesti, Cluj si Botosani. Acolo unde numarul asistentilor este prea mic pentru organizarea unui astfel de curs, societatea noastra propune ca solutie organizarea de intalniri de o zi la trei saptamani, in Bucuresti, prin care profesorii nostri verifica cunostintele insusite de asistenti, predau aspectele importante ale legislatiei, identifica punctele slabe ale fiecaruia si ii ajuta in dobandirea unui nivel cat mai bun de limba si legislatie sanitara. Materialele de curs sunt puse la dispozitia cursantilor gratuit.
          O data insusite cunostintele necesare, asistentul sustine un examen cu o Comisie a Colegiului Asistentilor Medicali Italieni. Obiettivo Lavoro Romania organizeaza aceste examene in Bucuresti, suportand costurile pentru deplasarea Comisiei Italiene in tara noastra. Candidatii vor sustine examenul gratuit.
          De la momentul promovarii examenului pana la momentul angajarii efective in Italia, se vor mai scurge inca 2-3 luni, timp necesar efectuarii demersurilor legale pentru angajare la Directia provinciala de Munca si Ghiseul Unic pentru Imigrare din cadrul prefecturilor oraselor in care se fac angajarile.
          Acesta este, in linii mari, drumul pe care il parcurg viitorii nostri angajati, un drum de o pagina pe hartie si de aproximativ un an in practica. Suntem aici special pentru cei care au curajul sa incerce, care ne acorda incredere si care demonstreza ca sunt dispusi sa isi desfasoare activitatea in Italia cu profesionalism si reala implicare. Oferim seriozitate si cerem un raspuns pe masura.
          Ce cheltuieli trebuie sa suporte candidatul in timpul procesului de selectie si dupa plecare? Cine suporta cheltuielile de transport si de cazare?
          Trebuie sa mentionez ca nu percepem comision candidatilor nici la inscriere, nici la angajare si nici in timpul derularii contractului pe teritoriul Italiei, deoarece legislatia italiana nu permite acest lucru firmelor de recrutare, Si, desi Obiettivo Lavoro Romania functioneaza in conformitate cu legislatia romaneasca, am ales sa respectam acest aspect impus de legislatia italiana.
          Transportul catre Italia este suportat de angajat. Daca acesta nu are disponibilitatea financiara de a-si plati biletul de avion, este platit in avans de societatea noastra, iar contravaloarea sa este retrasa ulterior din salariu. Transportul de intoarcere este suportat de Obiettivo Lavoro.
          In cazul muncitorilor, de cele mai multe ori, cazarea este gratuita, iar pranzul le este garantat. In unele cazuri sunt garantate toate mesele. Asistentii, pe de alta parte, trebuie sa isi suporte cheltuielile de cazare. Obiettivo Lavoro le vine insa in ajutor prin plata in avans pe 3 luni a chiriei - suma ce va fi retinuta ulterior din salariul acestora. Trebuie sa precizam ca filiala Obiettivo Lavoro din orasul in care asistentul va lucra, va gasi pentru ei un loc de cazare, inainte de angajare.Sursa:


Data postării: 01.08.2005
Vizualizări: 45.988

Înapoi la articolePublicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.