Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 27 iulie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Cum va pregatiti pentru un interviu

Autor: Maria Olteanu

         Daca ati fost chemat la un interviu in vederea angajarii, inseamna ca ati trecut de primul stadiu si ati fost selectat, ceea ce ar trebui sa va sporeasca increderea in dumneavoastra, intrucat un procent destul de redus din aplicanti ajung in aceasta faza. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa aveti o prestanta mai mult decat multumitoare la interviu si sa convingeti angajatorul ca nu face o alegere potrivita angajandu-va pe dumneavoastra.
         
          1. Inainte de a merge la interviu, documentati-va despre institutie/firma. Este foarte important sa va prezentati la interviu detinand cat mai multe informatii despre societate (mod de functionare, probleme, planuri de extindere, parteneri). Este posibil ca in interviu angajatorul sa strecoare intrebari in acest sens, pentru a verifica cat sunteti de motivat. Daca firma este una de dimensiuni reduse, despre care nu se pot afla mai multe date, ar trebui sa cunoasteti macar profilul si domeniul de activitate al acesteia.
          2. Calculati-va bine timpul necesar ajungerii la locatia interviului, pentru a fi sigur ca sositi la timp. Luati-va o marja de cateva minute pentru a ajunge la destinatie, mai ales daca interviul este programat la ore de trafic intens. Este recomandabil sa ajungeti mai devreme cu cateva minute, decat mai tarziu.
          3. O data ajuns la destinatie, trebuie sa lasati o impreie cat mai buna despre dumneavoastra. Este important orice detaliu legat de prezentarea personala, pentru ca, de regula, cei care tin interviul vor trage concluzii despre dumneavoastra inca din primele minute ale intalnirii. Trebuie, deci, sa acordati o mare atentie construirii look-ului de interviu, incepand cu infatisarea (imbracaminte ordonata, curata si adecvata postului pentru care ai aplicat, par, maini, unghii curate), tinuta, abilitati de comunicare, contactul vizual, si sfarsind cu C.V.-ul redactat cu atentie si intr-o forma usor de citit pentru angajator.
         a) O atentie deosebita trebuie acordata hainelor, care nu trebuie sa fie foarte de viu colorate, decoltate sau extrem de mulate pe corp. Pentru femei, este ecomandabila alegerea unor machiaje usoare, in culori pastelate.
         b) De asemenea, trebuie sa aveti in vedere respiratia, care trebuie sa fie proaspata (a se evita fumatul inainte de interviu), precum si parfumul pe care il raspanditi, care nu trebuie sa fie strident si sa nu agreseze simturile interlocutorului dumneavoastra.
         c) Automotivati-va! Conteaza entuziasmul pentru slujba respectiva (care nu trebuie sa fie exagerat), privirea plina de incredere si optimismul ca veti primi postul respectiv.
          d) Intrati calmi, surazatori, cu pas hotarat, in camera unde are loc intalnirea, salutati intr-un mod ferm examinatorul sau pe toti membrii, daca este vorba de o comisie, privind direct in ochii fiecaruia.
          Incercati sa retineti nume. Cand va prezentati, nu intindeti mana primul, ci asteptati ca angajatorul sa faca primul pas. Daca acesta va intinde mana, raspundeti-i cu o strangere ferma.
          e) Pentru a lua loc, asteptati sa fiti invitat. Daca invitatia intarzie, intrebati dumneavoastra daca puteti sa luati loc. Acesta poate fi un exarcitiu de testare a timiditatii dumneavoastra. O data ce ati luat loc, incercati sa va relaxati pe cat posibil si sa nu lasati impresia ca sunteti emotionat. Totusi, nu va relaxati intr-atat incat sa stati picior peste picior.
          f) Comportati-va intr-o maniera increzatoare, insa nu sfidatoare. Pastrati contactul vizual cu intervievatorul si vorbiti tare si clar, iar, daca este cazul, zambiti. Nu faceti acest lucru in mod automat si complezent, intrucat aceasta poate fi o proba a celui ce va testeaza, si ati putea fi catalogat drept foarte slugarnic si pregatit sa rada la toate glumele superiorilor.
          g) Este important sa fiti dumneavoastra insiva, pentru ca o atitudine complezenta va fi identificata imediat.
         h) Dati raspunsuri la obiect, evitati sa fiti extrem de spiritual sau jovial. Nici o atitudine prea retrasa nu poate fi o carte de vizita potrivita. Fiti clar in exprimare si nu pierdeti sirul ideilor. Este important sa demonstrati ca stiti raspunsul la intrebare si ca sunteti sigur pe dumneavoastra. Raspunsurile cu “da” si “nu” ar trebui evitate, pe cat posibil. De asemenea, incercati sa evitati sa va contraziceti in idei.
         i) In cazul in care vi se adreseaza o intrebare dificila, ganditi-va bine inainte de a da un raspuns. Puteti cere lamuriri suplimentare pentru a intelege mai bine intrebarea. Cand raspundeti, vorbiti rar, uneori puteti repeta un cuvant sau doua pentru a castiga timp. In anumite situatii, este mai bine sa spuneti „nu stiu”, decat sa bateti campii. Uneori puteti evita intrebarea fara sa pareti nesigur sau sa va folositi de umor (adecvat) pentru a inveseli atmosfera si pentru a castiga timp.
         j) Evidentiati-va calitatile, dar nu va supraapreciati. Nu mintiti in legatura cu experienta, studiile si alte detalii din C.V-ul dumneavoastra, deoarece angajatorul poate verifica toate aceste aspecte, si veti fi descalificat automat!
         k) Incercati sa va negociati salariul, daca simtiti ca aveti angajatorul va considera potrivit pentru postul respectiv. Insa nu fortati nota. Inainte de intreviu, orientati-va in legatura cu salariile pentru un post similar, intr-o companie de dimenisuni asemanatoare si cu un nivel de studii si de experienta comparabil cu al dumneavoastra. Daca aveti un C.V. bun, nu va grabiti sa luati o decizie.
         l) Interesati-va in legatura cu detaliile legate de post: forma juridica a raportului de munca (contract individual de munca, durata), program de lucru, frecventa orelor suplimentare si detalii despre plata lor.
         m) Chiar daca nu a fost cel mai bun interviu la care ati participat, zambiti la plecare, salutati si multumiti-le interlocutorilor.
          4. Dupa interviu, incercati sa faceti o analiza a modului cum a decurs interviul, a manierei in care v-ati comportat si a reactiei pe care au avut-o interlocutorii. Daca considerati ca aveti sanse, asteptati-va sa fiti contactati. In caz ca veti fi ales, angajatorii te vor contacta telefonic, intr-un interval care poate dura de la cateva ore la doua-trei saptamani. Daca sunteti extrem de interesat de posul respectiv si de companie si au trecut doua saptamani dupa interviu fara a primi un raspuns, puteti lua initiativa de a-i contacta dumneavoastra pe angajatori, pentru a-i asigura de interesul dumneavoastra. Insa nu intotdeauna acest demers este unul incununat de succes.
         
          Intrebari frecvente la interviu
          Desi unii angajatori apeleaza la intrebari spontane, exista un set de intrebari frecvente la care va puteti astepta la orice interviu veti merge. Ar fi bine sa aveti in minte, in momentul cand mergeti la un interviu, raspunsuri pentru toate aceste intrebari, pentru a raspunde degajat si fara a pierde prea mult timp gandindu-va la raspunsul adecvat. La unele din intrebari ati raspuns deja in CV, dar angajatorul le poate repeta pentru a obtine un raspuns mai detaliat sau ca sa va observe reactiile si sa verifice daca va sustineti in continuare punctele de vedere. Iata o parte din acestea:
         
          Cum ati descrie cariera dumneavoastra de pana acum?
          Care era activitatea dumneavoastra la locul de munca anterior?
          Ce va placea /nu va placea la aceasta activitate?
          Care au fost elementele noi pe care le-ati invatat acolo?
          De ce ati parasit locul de munca anterior?/ De ce doriti sa parasiti actualul loc de munca? (atentie nu fiti prea critic la adresa fostului sef)
          Cum apreciati actualul loc de munca?
          Cum va imaginati viitorul loc de munca?
          Cum ati ajuns sa ocupati ultimul loc de munca?
          De ce doriti sa renuntati la actualul loc de munca?
          De ce nu v-ati schimbat niciodata locul de munca?
          De ce v-ati schimbat atat de des locul de munca?
          Ati mai fost si la alte interviuri?
          Vi s-a intamplat sa schimbati locul de munca pentru ca ati gasit ceva mai interesant?
          Ce stiti despre firma noastra? De ce ati ales-o?
          De ce candidati tocmai la noi?
          Ce v-ar placea sa obtineti in munca (in cariera)? Cum va vedeti (ce v-ar placea sa faceti) peste 5 (10) ani?
          Ce pozitie doriti sa ocupati in cadrul firmei noastre?
          Va simtiti potrivit pentru acest gen de munca?
          Care va sunt punctele forte/slabe?
          Care sunt cunostintele si aptitudinile pe care le-ati aplica la noul loc de munca?
          De ce ar trebui sa va incredintam dumneavoastra acest loc de munca? Ce beneficiu ne-ati aduce?
          Ce tip de munca va face sa fiti increzator?
          Cat timp doriti sa desfasurati aceasta activitate?
          Sunteti dispus sa lucrati peste programul normal?
          Ce salariu sperati sa primiti la noi?
          Cum faceti fata situatiilor de stress? Dati exemplu de o astfel de situatie si de solutionarea ei.
          Sunteti capabil si dispus sa lucrati ocazional cu un volum mare de munca?
          Cum comunicati cu oamenii straini?
          Lucrati cu mai multa placere singur sau in echipa ?
          Ce sarcini considerati extrem de plictisitoare la fostul dumneavoastra loc de munca?
          Vi s-a intamplat sa nu va puteti mentine starea de concentrare?
          Aveti de gand sa va calificati suplimentar?
          Renuntati cu greu la obisnuinte mai vechi?
         Va simtiti uneori depasit in fata sarcinilor de serviciu?
          Cum reactionati cand ceilalti devin dezinteresati de obiectivele companiei?
          Cum luati deciziile?
          Credeti ca dumneavoastra, singur, puteti stimula echipa?
          Care este venitul dumneavoastra actual?
          Cand sunteti disponibil pentru a incepe lucrul?
          Cat de important este pentru dumneavoastra timpul liber? Dar concediul?
          Care este starea sanatatii dumneavoastra?
          Ce hobby aveti?
          La randul dumneavoastra, ar trebui sa aveti pregatite cateva intrebari pe care sa le puneti angajatorului (nu numai despre locul de munca solicitat, dar ci, de exemplu, despre productia firmei, despre directiile de dezvoltare, posibilitatile de pregatire si avansare). Interesul dumneavoastra va face cu siguranta o impresie buna.



Sursa:


Data postării: 01.08.2005
Vizualizări: 31.449

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.