Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Sîmbătă, 19 august 2017
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Obtinerea permisului de munca in Finlanda

Autor: Dana Puscoci

         Potrivit informatiilor Oficiului pentru Migrarea Fotei de Munca (OMFM), strainii care provin din afara Spatiului Economic European, sunt conditionati de obtinerea unui permis de rezidenta in scop de munca pentru a desfasura activitati lucrative in Finlanda. Permisul poate avea o durata de valabilitate temporara sau permanenta.
         
         Obtinerea permisului implica o dubla autorizare: cea din partea oficiului public de ocupare si cea din partea Departamentului pentru Imigratie sau a directiei pentru evidenta populatiei din cadrul departamentului de politie districtual.
         In ceea ce priveste dreptul unui strain non-comunitar de a munci in Finlanda fara obligatia de a obtine o autorizatie de munca, situatiile concrete (domeniile de activitate, pozitiile si sarcinile aferente acestora) sunt reglementate in legislatia privind regimul strainilor in acesta tara. Strainii non-comunitari pot solicita obtinerea dreptului de munca in Finlanda atat in scopul angajarii, cat si pentru a desfasura activitati profesionale independente.
         
         In primul caz, solicitarea dreptului de munca se face in baza unei oferte de locuri de munca din partea unui angajator finladez si se depune la misiunea diplomatica finlandeza din statul de origine a strainului (Finnish Embassy); dreptul de munca trebuie obtinut anterior intrarii in Finlanda. Totodata, angajatorul trebuie sa obtina autorizatia Agentiei de Ocupare referitor la posibilitatea angajarii unui strain. Dupa obtinerea autorizatiei preliminare a Agentiei de Ocupare, Departamentul pentru Imigratie va emite strainului un permis de rezidenta in scop de munca. Procedura de autorizare este de durata.
         Daca strainul care solicita ocuparea unui loc de munca in Finlanda se afla deja in posesia unui permis de rezidenta, emis pentru unul din urmatoarele scopuri: reintregirea familiei sau o forma de protectie umanitara, atunci beneficiaza automat si de drept de munca.
         
         Cetatenii romani care dispun de o oferta de munca in Finlanda, trebuie sa se prezinte la Ambasada Republicii Finlanda in Romania in vederea obtinerii permisului de rezidenta in scop de munca; documentatia necesara fiind urmatoarea:
         • pasaport valabil
         • 1 fotografie color (36x47mm)
         • autorizatie din partea oficiului public de ocupare din Finlanda
         • cerere (formular tipizat disponibil la sediul ambasadei) completata in dublu exemplar
         • taxa de 175 de euro pentru eliberarea permisului de rezidenta in scop de munca.
         Cererea pentru prelungirea permisului de rezidenta in scop de munca este solutionata de catre departamentul de politie regional.
         Pentru a initia propriile afaceri in Finlanda, strainii non-comunitari trebuie sa obtina un permis de rezidenta in scop de munca autonoma. Cererea pentru obtinerea unui astfel de permis se adreseaza reprezentantei diplomatice din tara de origine a strainului, iar dreptul de munca se acorda doar in cazul activitatilor considerate profitabile. Si in acest caz, permisul de rezidenta trebuie obtinut anterior intrarii pe teritoriul statului finlandez.
         Autorizarea strainilor de a derula afaceri in Finlanda revine Centrului de Ocupare si Dezvoltare Economica regional, care stabileste daca sunt intrunite conditiile pentru desfasurarea activitatii respective si daca aceasta asigura obtinerea unor mijloace de intretinere suficiente pentru strainul in cauza. Dupa obtinerea autorizatiei Centrului de Ocupare si Dezvoltare Economica, Departamentul pentru Imigratie poate emite permisul de rezidenta in scop de munca autonoma.
         
         Valabilitatea permisului de rezidenta in scop de munca:
         Permisul de munca este emis, de regula, pentru o perioada de valabilitate de 1 an in termenul de valabilitate al pasapotrtului si potrivit solicitarii strainului. In cazul celor aflati in Finlanda in scop de munca sau studii, permisul de munca poate fi emis si pentru o perioada de valabilitate mai mica sau mai mare de 1 an, dar care nu poate depasi 2 ani.
         Primul permis de rezidenta se acorda intotdeauna pentru o perioada de 1 an.
         
         Permisul de rezidenta temporar poate fi reinnnoit anual, iar permisul de rezidenta permanenta se reinnoieste la fiecare 3 ani.
         
         Preschimbarea permisului de rezidenta temporara in permis de rezidenta permanenta este posibila in cazul schimbarii scopului sederii, cum ar fi cazul casatoriei cu un cetatean finlandez, sau al unei sederi legale si neintrerupte de 4 ani; in toate cazurile, strainul trebuie sa fie in posesia unui permis valabil de rezidenta (sunt permisele vacantele sau calatoriile ocazionale).
         Permisul de rezidenta in scop de munca poate fi anulat daca strainul paraseste Finlanda si isi stabileste rezidenta intr-o alta tara pentru o perioada neintrerupta de 2 ani, sau daca nu mai exista scopul pentru care permisul a fost emis initial. De asemenea, permisul de rezidenta poate fi anulat daca strainul furnizeaza informatii/ documente false in cererea pentru eliberarea permisului de rezidenta sau daca un alt stat Schengen decide expulzarea strainului sau instituirea refuzului de intrare a cetateanului strain.



Sursa:


Data postării: 03.10.2005
Vizualizări: 7.944

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2017 Pandora Impex SRL.