Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Duminică, 3 martie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Agentiile de recrutare personal castiga teren

Autor: Dana Puscoci

         Odata cu dezvoltarea pietei resurselor umane au aparut si agentiile specializate in recrutarea de personal care ofera servicii atat persoanelor fizice cat si companiilor. Rolul acestora este de mediere a cererii locurilor de munca in functie de oferta existenta pe piata si, de obicei, sunt filiale locale ale unor companii internationale.
         
         Recrutarea este un proces dificil si indelungat si presupune gestionarea unui numar foarte mare de aplicatii. De aceea marile companii prefera sa apeleze la agentii specializate de recrutare atunci cand isi aleg personalul. Iata cum functioneaza sistemul unei astfel de agentii:
          In prima faza are loc o intalnire intre compania care doreste sa angajeze personal si cea care recruteaza personal, pentru identificarea profilului candi-datului ideal. Aceasta poate fi si singura intalnire dintre cele doua parti pana la furnizarea listei cu propuneri. Din momentul in care cererea de recrutare a prins contur, agentia poate recurge la un anunt in presa, pe Internet si, bineinteles in propria baza de date. Urmeaza un laborios proces de analiza si triere a candidaturilor primite, dupa care se stabileste o lista provizorie de candidaturi. Persoanele de pe aceasta lista sunt chemate la un interviu cu specialistii recrutori ai agentiei, in cadrul caruia se poate recurge si la testari psihologice sau profesionale.
          Persoanele care intrunesc in cel mai inalt grad conditiile initiale puse de angajator ajung pe o asa numita lista scurta, de 3-5 persone care sunt propuse ca si candidati finali angajatorului. Dintre acestia angajatorul va alege o persoana. Multe agentii de recrutare ofera garantie clientilor, ceea ce inseamna ca, daca persoana aleasa nu se integreaza corespunzator la noul loc de munca, ea va fi inlocuita gratuit cu o alta.
          Avantajul de a apela la o agentie de recrutare nu este numai al companiilor, ci si al persoanelor fizice. Candidatii care isi trimit CV-ul unei agentii pot beneficia de asistenta in realizarea acestuia si de consiliere, astfel incat sa se poata prezenta corespunzator la interviul final. Marile agentii de recrutare nu percep taxe pentru pentru serviciile prestate candidatilor, deci nu va costa nimic sa depuneti CV-ul in baza lor de date. Companiile angajatoare sunt cele care platesc comision. In schimb, firmele de recrutare mai mici obisnuiesc sa imparta costurile intre candidat si angajator, solicitand celui din urma o taxa in caz de succes si un comision din salariu pe prima luna candidatului, la care se adauga o taxa modica de introducere in baza de date.
          O categorie aparte de agentii de recrutare sunt cele de head-hunting („vanatorii de capete”), firme care actioneaza discret evitand anunturile in presa sau pe Internet. Aceste firme tranzactioneaza doar pozitii de top, preferand o abordare directa a candidatilor, pe baza unor informatii din interior. Practic acestea „fura” un angajat valoros de la o firma pentru a-l plasa la o alta, chiar daca respectivul nu si-a trimis niciodata CV-ul unei agentii de recrutare. Aceste persoane sunt pur si simplu sunate la un moment dat pentru a li se face o propunere.
          In prezent, in Romania piata agentiilor de resurse umane este bine acoperita, existand atat reprezentante ale liderilor mondiali, cat si firme autohtone. Totusi, companiile mai mici si persoanele fizice sunt inca reticente in ceea ce priveste aceste agentii, preferand sa-si plaseze, respectiv sa caute ofertele de munca prin alte mijloace.
         Lucrul cu o agentie este mai comod si mai economic pentru ambele parti implicate in procesul de angajare: candidat si angajator. Candidatii nu mai pierd timpul depunand CV-uri catre niste firme care s-ar putea sa nu aiba nevoie de personal in acel moment, sau parcurgand paginile de anunturi ale ziarelor in fiecare zi, iar angajatorii au siguranta ca vor gasi persoane calificate pentru postul oferit.
          Luiza Petrica, Human Resources specialist in cadul agentiei MANPOWER Romania ne-a oferit mai multe detalii despre avantajele celor care apeleaza la o agentie de recrutare si despre sistemul de functionare al agentiilor.Sursa:


Data postării: 12.09.2005
Vizualizări: 10.553

Înapoi la articolePublicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.