Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Duminică, 3 martie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Valori pe masura ambitiilor profesionale? Sau de ce asa de multi romani sunt nesatisfacuti profesional

Autor: Eduard Radu

         Nu demult, stand de vorba cu unul dintre clientii nostri, mi-am data seama ca multi dintre noi avem ambitii profesionale care deseori nu sunt sprijinite de valori personale pe masura. La ce ma refer? Haide-ti sa urmarim impreuna urmatoarele exemple:
          Mihai G : « Vreau mai mult de la viata, vreau un job de management ! Mi-am terminat MBA-ul insa nu sunt suficient de sigur pe mine incat sa incep sa caut un job de management. Imi este teama ca nu ma vor accepta pentru ca nu am experienta de management si am deja peste 34 de ani. Valorile mele personale sunt: siguranta locului de munca si perfectionarea profesionala.»
          Daca realizez si accept faptul ca a ocupa un post de management presupune din start ca eu sa am foarte multa incredere in mine si sa fiu dispus sa obtin rezultate in primul rand prin echipa mea, in loc sa apeleze la expertiza proprie, mi-as da seama ca valorile personale ma tin de fapt pe loc si ca nu ma vor ajuta sa imi realizez ambitia.
          Sa mai luam inca un exemplu:
          Andrei M.: “Vreau sa-mi incep propria afacere. Am ceva bani si o idee originala care cred ca va merge. Imi este insa frica sa incep si sa ma dedic in totalitate acestei intiative de teama esecului si a faptului ca s-ar putea sa-mi pierd toti banii investiti. Valorile mele personale sunt: confortul financiar si siguranta zilei de maine. “
          Iarasi, daca realizez faptul ca pentru a incepe si dezvolta o afacere cu succes aceasta ambitie presupune din start ca eu sa fie predispus spre risc si spre acceptarea unui grad mare de nesiguranta fata de ziua de maine, mi-as da seama ca valorile mele inca o data ma tin pe loc si nu ma vor lasa sa imi realizez ambitia.
          Daca suntem destul de deschisi si cinstiti cu noi insine ne-am da seama ca de multe ori ambitiile personale sunt determinate sau cel putin influentate intr-o mare masura de factori externi precum parinti, prieteni sau colegi. De multe ori aceste “presiuni” din exterior ne determina sa ne propunem obiective care nu corespund intodeauna cu natura noastra, cu valorile noastre si ca urmare cu activitatea care ne-ar da cea mai mare satisfactie si sansa de a ne realiza pe toate planurile.
          Din punctul de vedere al unui consultant in cariera, pentru a depasi aceasta piedica din calea succesului profesional, e bine sa urmam doi pasi care ne vor ajuta sa ne clarificam.
          Pasul 1 - In primul rand trebuie sa-mi dau seama daca valorile personale imi sprijina sau nu ambitiile profesionale
          Prima intrebare este “Ce ambitii profesionale ma motiveaza acum cel mai mult?” Afacerea proprie? Un job foarte bine platit? Un job intr-o companie mare cu ocazii de afirmare? Un job cu prestigiu? Un loc unde invat foarte mult?
          Daca m-as intreba de ce vreau acest lucru si daca as fi cinstit cu mine insumi care ar fi raspunsul? Pentru ca vreau sa vad daca sunt in stare? Pentru ca asa mi-au spus parintii? Pentru ca asa as fi mai apreciat in societate si in cercul meu de prieteni?
          Pe partea cealalta trebuie sa fiu constient de “Ce anume simt ca am nevoie cel mai mult cand ma gandesc la cariera si viata mea in general?”. Care sunt lucrurile de pret (valorile) pentru mine? - Varietate? Siguranta? Distractie? Confort? Sociabilitate? Liniste? Creativitate? Lucrul cu oameni? Banii?
          Daca valorile pe care le aleg nu pot fi aliniate cu ambitiile mele profesionale este un semn ca undeva ambitiile mele au si un izvor de influenta exterior.
         
          Pasul 2 - Daca raspunsul este NU, adica valorile mele nu imi sprijina ambitiile profesionale atunci trebuie sa iau o decizie:
          a) fie decid sa-mi schimb valorile - unul din cele mai grele lucruri de realizat pe plan personal, dar nu imposibil (subiectul acesta va fi tema unui intreg articol in viitor)
          b) fie decid sa-mi aleg o ambitie mai apropiata de ce sunt menit/pregatit/predispus sa fac in viata pentru a avea succes, respectiv sa aleg ceva ce se potriveste cu valorile pe care le am.
          Ex: Daca valorile mele sunt siguranta si confortul financiar, atunci m-as putea indrepta spre un job intr-o companie de renume in care sa ma pot dezvolta si contribui in schimbul unui salariu competitiv pe piata. Pe de alta parte, daca valorile mele sunt varietatea, aventura si puterea, ma pot indrepta spre un job de conducere intr-o companie sau spre propria afacere.
          Indiferent daca sunteti in cautarea unui loc de munca sau aveti unul deja, luati-va 5 minute si analizati-va compatibilitatea dintre valorile personale si ambitiile profesionale. Si odata ajunsi la o concluzie, folositi-o in avantajul dumneavoastra. A ne alege ambitii pe masura valorilor noastre este o trasatura a maturitatii si a celor care decid si fac pasi atat spre successul profesional cat si cel emotional. Succes!Sursa:


Data postării: 26.09.2005
Vizualizări: 8.443

Înapoi la articolePublicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.