Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Duminică, 3 martie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Lansarea bursei “Guvernul Romaniei”

Autor: Maria Olteanu

         Vineri, 8 iulie, la sala de conferinte a Institutului National de Administratie a avut loc seminarul pe tema rolului si atributiilor managerilor publici in cadrul reformei in administratia publica in Romania. Cu acest prilej a fost lansata cea de-a doua editie (editia 2005) a Concursului National pentru Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”, eveniment desfasurat sub inaltul patronaj al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Romania, institutie reprezentata de d-na Soknan Han Jung, reprezentant al ONU si Coordonator al Programului Natiunilor Unite pentru Romania. Conform reprezentantului ONU, proiectul acestei burse contribuie in mod direct „la formarea unei noi generatii de lideri”, intrucat „oamenii sunt fundatia oricarei schimbari”.
          Cu acest prilej au fost aduse in dezbatere cele doua scheme de formare profesionala pentru managerii publici, in vigoare in Romania la ora actuala: Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” si Young Professionals Scheme (Schema Tinerilor Profesionisti. La seminar au participat reprezentanti ai principalelor institutii responsabile cu formarea si integrarea viitorilor manageri publici in structurile administratiei publice din Romania: secretari de stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, manageri publici, alaturi de beneficiari ai bursei „Guvernul Romaniei”. Printre marii absenti de la eveniment s-au numarat Mircea Miclea, Ministrul Educatiei si Cercetarii si Vasile Blaga, Ministrul Administratiei si Internelor, prezenti la sedinta guvernului, aflat in retragere de pe scena politica.
          Printre cei care au luat cuvantul in deschiderea evenimentului s-a numarat si Johnatan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. El a subliniat importanta reformei administrative in procesul de modernizare a Romaniei si a reiterat necesitatea continuarii si chiar accelerarea reformei in sectorul public. O modalitate de a atinge acest obiectiv o reprezinta si formarea unui corp de manageri publici care sa aduca atitudini, cunostinte si idei noi in administratia publica din Romania. In opinia sa, acesti manageri publici vor trebui sa primeasca, pe langa o pregatire teoretica si practica, si salarii pe masura responsabilitatii lor, el considerand demersul un pas inainte pe termen lung, o investitie in viitor.
          In cea de-a doua parte a evenimentului s-a facut o scurta evaluare a concursului national Bursa Speciala „Guvernul Romaniei” din 2004, bazata in special pe prezentarea unor cifre legate de acesta. Interesant este faptul ca, dintre candidatii la obtinerea acestei burse, 63% sunt femei.
         
          Cea mai mare parte a candidatilor a fost din capitala, ceilalti provenind din alte centre universitare mari (Iasi, Craiova, Constanta), lipsind candidatii din orasele universitare de importanta regionala. Domeniul spre care s-au orientat cei mai multi candidati a fost cel al Relatiilor Internationale, iar cele mai multe solicitari ale bursierilor s-au indreptat spre Ministerul Afacerilor Externe unde, paradoxal, insertia managerilor publici este cea mai dificila.
          Totodata a fost lansata o dezbatere aprinsa pe tema rolului si atributiilor managerilor publici in reforma administratiei publice din Romania. La aceasta au participat reprezentantii institutiilor implicate in finantarea si implementarea programului Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”, precum si reprezentanti ai societatii civile, ai Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), ai mediului academic. Interventii consistente au avut si viitorii manageri publici, actuali bursieri ai programului Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”, dintre care o parte vor trebui sa fie absorbiti de sistem la inceputul acestei toamne. Ei s-au aratat ingrijorati de perspectiva absolvirii, in conditiile unui sistem public ce are tendinta de a-i respinge si in care ei nu isi gasesc locul, dar si pe fondul instabilitatii guvernamentale. Temeri in legatura cu soarta tinerilor dupa absolvire au fost exprimate si de reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici, intrucat cadrul legal care sa reglementeze intrarea lor in Administratia Publica nu este bine pus la punct.
          Printre problemele ridicate s-a remarcat necesitatea unui stagiu mai lung de pregatire practica pentru absolventii programului, inainte de a intra in „jungla administratiei publice”, precum si faptul ca managerul public nu este urmarit dupa incheierea acestui program. Motivatia acestor disfunctii indicate de cei implicati in gestionarea proiectului ar fi ca acesta a fost conceput fara prevederile legate de incadrarea tinerilor in sistemul public. Astfel, in design-ul initial al proiectului nu au fost create posturi pentru absolventii celor doua scheme de formare a managerilor publici.
          Intr-o interventie energica in finalul dezbaterii, Ion Ciuca, reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii a precizat ca legea ce reglementeaza aceasta bursa incalca 7 prevederi legislative, de la cele ale Constitutiei, pana la cele ale Codului Muncii. El sustine necesitatea concursului pentru ocuparea posturilor de manageri publici, intrucat prin actualele prevederi de incadrare a beneficiarilor schemelor profesionale in managementul public nu se asigura egalitatea sanselor pentru alti participanti. Reprezentantii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici au dat absolventilor programului de anul acesta asigurari legate de angajarea lor in institutiile administratiei centrale si locale pana la 1 seprembrie, a.c.
          Mihai Toader, managerul de proiect pentru Bursa Speciala „Guvernul Romaniei”a declarat ca proiectul este menit sa creeze o „administratie moderna, care sa nu mai fie politica, sa raspunda cum trebuie cetateanului. Cu siguranta ei vor veni cu alta mentalitate.” In ceea ce priveste dispersia in teritoriu a managerilor publici, Mihai Toader a precizat ca se vor studia posturile disponibile din timp impreuna cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici, urmarindu-se convergenta cu preferintele viitorilor manageri publici. In legatura cu promovarea acestui program, managerul de proiect a mentionat ca, incepand cu 1 august, va fi demarata o campanie de publicitate sustinuta si bine finantata cu acoperire nationala, ce va viza informarea tuturor tinerilor.Sursa:


Data postării: 11.07.2005
Vizualizări: 5.374

Înapoi la articolePublicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.