Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Vineri, 29 martie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Cum sa obtii un job in Romania

Autor: Andreea Dragomirescu

         Fara nici o indoiala, una dintre cele mai stresante probleme este gasirea unui loc de munca. Fie ca esti absolvent, fie ca ai deja ani buni de experienta in urma, nevoia de a schimba, imbunatati sau obtine ceva in plus, constituie de cele mai multe ori o experienta neplacuta, chiar traumatizanta. A gestiona in mod corespunzator aceasta situatie inseamna a-ti fixa niste obiective si a gasi raspunsul la intrebari care, de cele mai multe ori, sunt menite sa te puna in acord cu tine insuti. Iata cateva repere orientative, care pot constitui puncte de plecare intr-o astfel de situatie si care incearca sa lamureasca ce inseamna sa-ti cauti un loc de munca in Romania.
          Ce criterii ar trebui luate in considerare? Daca iti cauti pentru prima oara un loc de munca sau daca vrei sa schimbi domeniul de activitate, prima intrebare care apare este daca ai studii suficiente.
         
         Conteaza studiile?
          De cele mai multe ori la noi se respecta un model traditional, in care selectia este bazata pe competente, cum ar fi gradul de instruire sau experienta acumulata, insa cunos-tintele nu sunt atestate doar de simpla prezenta a unei diplome. A sti cum se face nu e garantat nici de studii, nici de experienta, nici de pozitia ocupata anterior. A lucra profesionist inseamna sa fii capabil sa convertesti cunostintele in practica sau sa fii capabil sa-ti transferi cunostintele adaugand astfel valoare mediului in care lucrezi, imprimand energie la locul de munca.
          Cum convingi un angajator ca stii mai degraba cum se face, decat cum se explica?
          Punerea in practica a cuno-stintelor inseamna intotdeauna rezul-tate, a-ti negocia cariera anterioara ca un produs al rezultatelor obtinute. Iata marele talent pe care trebuie sa-l ai la un interviu!
          Chiar pentru un absolvent care se plange ca lipsa de experienta il plaseaza prost in ochii angajatorilor, e foarte important sa-si prezinte ca rezultate practice cunostintele anterioare: “am fost capabil sa fac asta, deci pot fi capabil si pentru ceea ce cereti.”
          Concluzie: puneti in lumina rezultatul si nu studiile, puneti accentul pe cum se face si nu pe descrierile teoretice ale traseului vostru.
         Motivatia.
          Ce sta la baza cautarii unui nou loc de munca? E bine sa-ti schimbi locul de munca? De cate ori poti s-o faci astfel incat sa nu-ti afecteze CV-ul?
          Majoritatea am fi tentati sa raspundem ca in primul rand salariul constituie motivatia. Insa acest raspuns poate fi luat in considerare numai daca ne raportam la job pe termen scurt. Dupa 1998 piata muncii in Romania a suferit schimbari, companiile au creat mai multe programe fixe, iar oamenii au devenit astfel, in interiorul lor, mai stabili. Daca insa vreti un job stabil, pe termen lung, pe langa bani ar trebui sa va intereseze si alte beneficii cum ar fi: atmosfera, relatiile cu colegii si conducerea, posibilitatile de avansare si instruire.
          Din pacate, in Romania motivarea angajatului este mai mult negativa, grija de a nu pierde locul de munca, de a nu pierde din salariu, salariile mici si criticile permanente fac ca angajatul sa nu fie interesat, ci doar sa isi foloseasca cunostintele pentru atingerea unor scopuri punctuale. Inca nu s-a inteles ca sentimentul apartenentei la locul de munca, creat prin oferirea unor prime, vacante, excursii, asigurari de sanatate, punerea la dispozitie a unui telefon mobil motiveaza mult mai puternic angajatul decat salariul, pentru ca toate acestea confera stabilitate.
          A-ti schimba locul de munca nu e un lucru rau, dimpotriva, insa conteaza cum o faci. Nu poti pleca in mijlocul unui proiect pentru care prezenta ta era vitala, fara a-ti crea un prost renume. Mobilitatea cea mai mare este concentrata in zona pozitiilor de entry si middle level. De aceea e important sa ceri angajatorului sa-ti prezinte din timp posibilitatile de avansare. Avantajele mobilitatii vin din aceea ca ajungi sa cunosti foarte bine moduri diferite de lucru si medii diferite. Dezavantajul este dat de faptul ca nu ajungi sa stabilesti relatii suficient de puternice cu cei cu care lucrezi. Daca ai o dilema reala legata de acest lucru, exista companii specializate in tranzitiile in cariera care analizeaza ofertele de joburi si te ghideaza in luarea unei decizii potrivite.
         
         Cautarea.
          Exista mai multe variante: te poti baza pe relatiile personale, te poti adresa unei firme de recrutare, poti folosi site-urile de joburi de pe internet, ofertele din ziare etc. A folosi simultan toate aceste campuri de cautare inseamna a-ti oferi cele mai multe sanse de angajare. Ce faci insa daca esti intr-un domeniu “mort”? Daca esti actor, absolvent de filosofie, arte plastice etc.?
          In primul rand, trebuie sa te informezi care sunt oportunitatile in domeniul tau. Apoi poti profita de ofertele unei firme de management cultural si sa te poti inscrie in programele acesteia, fie ca sunt de animator, fie selectii pentru reclame. Astfel vei putea sa-ti creezi contacte in diferite domenii, sa incerci sa te faci remarcat si sa nu-ti pierzi niciodata din vedere competentele profesionale, motivatiile profunde, astfel incat sa fii intotdeuna pregatit pentru ceea ce poate aparea.
         Interviul.
          In cazul in care ati reusit sa ajungeti la interviu, fie pentru un post de tamplar, fie de manager, exista cateva reguli generale pe care ar trebui sa le respectati.
          Cum ne imbracam la interviu?
          Cat mai sobru, fara machiaj excesiv, fara bijuterii si fara culori vii sau tipatoare.
          Cum va prezentati la interviu?
          In primul rand punctuali, siguri pe voi, gandindu-va inainte care sunt calitatile sau performantele care ne fac viabili pentru acel post, cum sa ne prezentam punctele slabe in asa fel incit sa nu ne afecteze imaginea. Trebuie sa stim cum am reactiona in situatii de criza sau cum am intelege munca de echipa in functie de cerintele jobului.
          In etapa de negociere, este necesar calmul, cat mai putina implicare emotionala, incercand sa stabilim cat mai clar ce vrem sa obtinem, sa fim decisi si sa putem da raspunsul pe loc.
          Acestea fiind spuse, pe scurt nu-mi ramane decat sa va urez succes in gasirea unui job cat mai potrivit cu asteptarile dumneavoastra.



Sursa:


Data postării: 27.06.2005
Vizualizări: 8.352

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.