Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Duminică, 3 martie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Numărul agențiilor de recrutare a crescut, însă multe dintre ele vor dispărea

Autor: Dana Puscoci

         După cum vă spuneam în numerele anterioare, serviciile specializate de recrutare personal câștigă teren în condițiile în care tot mai multe companii și chiar persoane fizice preferă să-și externalizeze această activitate, apelând la serviciile unor companii de recrutare. O astfel de companie este Hara International, iar despre activitatea acesteia ne-a vorbit directorul executiv, Bogdan Constantinescu.
         
         Printre serviciile oferite de compania dumneavostră se numără și cele de recrutare personal pentru baby-sitting. Care sunt criteriile de evaluare și selecție în acest domeniu?
         În principiu, orice persoană care dorește și poate să aibă grijă și să supravegheze un copil devine un potențial candidat pentru noi (www.bone.ro). Înscrierea în baza de date, cât și selecția se face de către personalul agenției noastre - psihologi cu experiență în selecția de personal - pe baza anumitor criterii și numai după parcurgerea unor etape de recrutare obligatorii. Toate acestea au ca scop optimizarea activității noastre, dar și creșterea gradului de mulțumire a clienților noștri în raport cu serviciile oferite.
         Fiecare persoană recrutată de noi este supusă unui proces complex de selecție și verificare care vizează: identitatea și cazierul judiciar, nivelul de educație, pregătirea profesională, starea de sănătate, experiența și recomandări. Toate informațiile obținute sunt analizate, verificate și prelucrate, astfel încât la finalul procesului de selecție să putem oferi bona potrivită solicitărilor și nevoilor angajatorului care apelează la noi. Definirea profilului psihologic, respectiv aplicarea unui test psihologic, subliniază seriozitatea cu care analizam fiecare candidat în parte. Această evaluare este efectuată de către psihologii firmei noastre, toți candidații fiind testați conform normelor în domeniu. Numai după parcurgerea și depășirea acestor etape, candidatul va fi înregistrat în baza de date și ulterior invitat la interviuri cu angajatori.
         În medie, câte persoane apelează la aceste servicii într-o lună?
         Avem un număr mediu de intrări din punctul de vedere al celor care își caută un loc de muncă, de aproximativ 80-100 de persoane lunar. Evident că nu toate aceste persoane sunt înscrise automat în baza de date a firmei. Așa cum v-am spus, avem o serie de criterii de selecție și o serie de parametrii de îndeplinit de către fiecare candidat în parte, în funcție de tipul de activitate pentru care optează. Fiecare persoană acceptată trebuie să aibă un dosar complet, și aici mă refer la copii după actele de identitate, cazier judiciar, recomandări, adeverință medicală , etc. și până la parcurgerea cu brio a testului psihologic.
         Ce se întâmplă dacă persoana recomandată de dumneavostră nu corespunde standardelor familiei angajatoare?
         În primul rând, angajatorul alege persoana potrivită cu nevoile sale în urma unui interviu în cadrul căruia, de regulă, intervievează mai multe potențiale persoane. Selecția acestor persoane se face de către noi, din baza de date pe care o avem la dispoziție și pe baza criteriilor pe care angajatorul le stabilește, acestuia revenindu-i decizia finală. În aceste condiții, nu se pune problema ca persoana recomandată de noi să nu corespundă standardelor. Există însă cazuri când angajatul nu poate să-și ducă la îndeplinire sarcinile. În acest caz, angajatorului i se oferă posibilitatea de a alege o altă persoană iar angajatului i se oferă posibilitatea participării la alte interviuri.
         Aveți și programe de training pentru baby-sitting?
         Încă nu am dezvoltat această latură, deși în urmă cu 4-5 luni ne-am gândit să o punem în practică. Motivul amânării începerii unei serii de programe de training este că - luând totodată și pulsul pieței - am ajuns la concluzia că potențialii interesați nu dispun nici de fondurile necesare, nici de timp. De aceea, în prezent, analizăm și căutăm soluții de a face aceste traininguri fără a percepe nici o taxă de participare. Sperăm ca, în 2006, să oferim și aceste programe.
         Ce îmi puteți spune despre programul de îngrijire a bătrânilor și bolnavilor?
         Pentru acest segment de piață, recrutăm personal cu pregătire medicală: foste sau actuale cadre medicale, în general asistente medicale sau infirmiere, sau persoane cu experiență în acest tip de activitate, dispuse să lucreze într-un program flexibil, de la câteva ore pe zi până la un program prelungit, de zi, de noapte și chiar ca intern, la domiciliu sau în altă locație (spital, străinătate, etc). Dificultatea unei astfel de activități depinde de gradul de deplasabilitate al vârstnicului/bolnavului, de asistența medicală necesară și de programul de lucru solicitat. În plus, responsabilitatea angajatului vizează un ansamblu de activități care să-i creeze celui în cauză un mediu adecvat stării sale medicale, de la supravegherea medicației, a igienei și alimentației și până la întreținerea capacității sale mentale prin conversație și companie.
         Câte persoane vârstnice beneficiază de un astfel de ajutor găsit prin intermediul agenției dumneavoastră?
         Din totalul de plasări putem spune că aproximativ 25% din cazuri sunt cele de plasare personal pentru îngrijire vârstnici sau bolnavi la domiciliu.
         
         La cererea pieței, am dezvoltat și un serviciu de recrutare personalizată
         
         Aveți și un serviciu de recrutare personalizată. Ce presupune acest lucru?
         Da, am dezvoltat acest tip de serviciu la cererea pieței, care din nevoia de a economisi timp, bani, dar și din dorința de a evita „expunerea” publică, au apelat la noi pentru găsirea persoanei/persoanelor dorite. Recrutarea personalizată vizează recrutarea și preselecția unei persoane care trebuie să îndeplinească anumite cerințe în funcție de caracteristicile postului pentru care se face recrutarea. De asemenea, experiența și pregătirea, disponibilitatea pentru un anume program cu anumite sarcini și obligații necesită în anumite cazuri acțiuni personalizate de recrutare, respectiv anunțuri conforme în mass-media sau pe alte suporturi urmate de filtrarea candidaților și alegerea unui grup țintă în vederea interviului final cu solicitantul.
         Serviciile noastre personalizate vizează: educatoare; administrator proprietăți private, respectiv familii și/sau persoane care să administreze și să întrețină o proprietate (casă, gazon, teren de tenis, piscină, gradină cu flori, etc.), dispuse să lucreze în regim intern, semi-intern sau la program; baby-sitter (bonă) - cu anumite calități și pregătire și/sau disponibilitate de program; personal medical specializat dispus să lucreze intern sau să însoțească bolnavul la tratament în țară sau străinătate; bucătăreasă; etc.
         Cum decurge procesul de selecție și plasare de personal pentru domeniile despre care am vorbit mai sus?
         În primul rând angajatorul trebuie să se decidă asupra uneia din persoanele prezentate de noi. Încheirea unui acord între părți presupune acordul de voință al ambelor părți, deci și al angajatului selectat. O dată ce părțile s-au înțeles asupra tuturor amănuntelor, de la programul de lucru, sarcini și până la salariu, bona încheie un contract de prestări servicii cu firma noastră, contract în care se stipulează o serie de detalii referitoare la comision, confidențialitate, garanție, etc. Tot ce îi rămâne de făcut persoanei selectate este să-și înceapă activitatea la familia care a ales-o.
         Aceeași procedură se aplică pentru toate tipurile de activități pentru care facem selecție și plasare de personal.
         Până nu de mult ofereați și servicii de au pair? De ce ați renunțat la acestea?
         Am renunțat pentru că am vrut să ne concentrăm mai mult pe plasarea de personal pe piața internă care solicită pe zi ce trece tot mai multe resurse. Un alt motiv a fost acela că partenerii externi nu s-au dovedit îndeajuns de serioși și, nu în ultimul rând, percepția greșită asupra acestui tip de activitate. Mai exact, mulți din cei interesați îl percep ca o alternativă de a ajunge în străinătate și nu ca o posibilitate de a intra pe o perioadă limitată în contact și de a cunoaște mai bine limba, obiceiurile, cultura, tradițiile și stilul de viață al altor popoare.
         Mai nou, organizați petreceri pentru copii. De ce ar apela un părinte la compania dumneavoastră și nu la McDonalds sau la altă firmă care oferă acest gen de servicii? Ce avantaje aduceți în plus?
         Acest loc de petrecere pentru copii (www.haraparty.ro) este adresat micuților de până la 6-7 ani. Spațiul de joacă este special amenajat și dotat cu jucării specifice vârstei iar atmosfera este de sărbătoare. Specific petrecerilor noastre este faptul că petrecerea este privată, invitații fiind numai cei pe care vrei să-i ai aproape la un astfel de eveniment. Atmosfera, decorul, tortul, totul este personalizat, sărbătoritul având astfel o petrecere la care se va simți unic. De asemenea, meniul se face conform dorinței fiecărui client, având o mare disponibilitate și flexibilitate, mergând până acolo încât, dacă se dorește, se poate veni cu propriile preparate.
         Ce costuri implică aceste petreceri?
         Costurile depind de amploarea și numărul de invitați. Ca elemente de bază în calculul unei astfel de petreceri sunt: închirierea spațiului, de regulă pe o perioadă de 3 ore pentru o sumă de 300 RON și închirierea unui clovn 150 RON. Celelalte elemente, ca meniul și amploarea petrecerii, elementele suplimentare de decor, țin de fiecare client în parte. Orientativ, pentru un număr de 10-12 copii și 20 de adulți o petrecere de neuitat poate să coste până la 1.200-1.400 RON, însă cu siguranță merită.
         Ce costuri implică serviciile companiei dumneavoastră? Cine plătește, angajatul sau angajatorul?
         Înscrierea în baza de date a firmei este gratuită, prin înscriere înțelegând întocmirea dosarului și a CV-ului de prezentare, inclusiv susținerea testului psihologic și evaluarea lui. Comisionul pe care firma îl percepe se aplică atât angajatului cât și angajatorului și, de regulă, este de 50% din salariul primei luni. Angajatul plătește comisionul la sfârșitul primei luni de muncă. De asemenea angajatul, o dată cu semnarea contractului de prestări servicii cu firma noastră la momentul angajării, beneficiază de o perioadă de garanție de 45 de zile în care poate să-și schimbe angajatorul, indiferent de motiv, fără a mai plăti o altă taxă.
         Considerați că domeniile pentru care recrutați sunt bine acoperite pe piața românească a agențiilor de recrutare?
         Segmentele de piață vizate de noi, bone (baby-sitter), menajere și îngrijitoare vârstnic/bolnavi sunt în dezvoltare. Tot mai multe familii solicită aceste servicii din nevoie sau din comoditate. În consecință și numărul agențiilor de recrutare a crescut însă suntem conștienți că multe din ele vor dispărea rămânând numai cei care își vor trata clienții - atât potențialii angajatori cât și potențialii angajați - cu profesionalism și corectitudine. Cum natalitatea, în București cel puțin, este în creștere, evident că activitatea de baby-sitter va deveni în curând o meserie ca toate celelalte.Sursa:


Data postării: 14.11.2005
Vizualizări: 7.402

Înapoi la articolePublicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.