Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Duminică, 3 martie 2024
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Europa de Est se confrunta cu o criza a oportunitatilor de angajare

Autor: Dana Puscoci

         Cele mai multe tari in tranzitie din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica se confrunta cu o criza a oportunitatilor de angajare, iar angajarea fortei de munca poate fi stimulata doar prin politici care sa permita restructurarea intreprinderilor si sa imbunatateasca mediul de investitii, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.
         Potrivit site-ului www.informatia.ro, raportul, intitulat Dezvoltarea oportunitatilor de angajare in Europa de Est si fosta Uniune Sovietica, face o analiza a pietei muncii din 27 de tari in tranzitie inca de la prabusirea comunismului, in urma cu 15 ani. Acesta ofera raspunsuri la trei seturi majore de intrebari: In ce mod a afectat transformarea economica piata muncii? Cat de mult au progresat tarile si care sunt obstacolele care stau in calea crearii de locuri de munca mai numeroase si mai bune? Care sunt politicile care pot promova crearea de locuri de munca?
         In pofida succesului economic inregistrat in regiune in ceea ce priveste trecerea de la planificarea centralizata la piata libera, intr-un domeniu major s-au inregistrat rezultate nesemnificative - acela al crearii de locuri de munca productive.
         „Numerosi muncitori disponibilizati datorita transformarilor structurale nu au reusit sa-si gaseasca noi locuri de munca si foarte putini altii fie au ramas fara locuri de munca timp de peste un an, fie sunt angajati in locuri de munca ce au o productivitate scazuta. In unele dintre noile state membre ale Uniunii Europene, precum si in unele dintre tarile candidate la aderare, rata somajului tinde sa fie de doua cifre. In tarile din cadrul Comunitatii Statelor Independente, problema locurilor de munca sta mai mult in calitatea acestora - sunt mai putin productive si nu sunt remunerate la fel de bine,” explica Stefano Scarpetta, coautor al raportului, consultant in domeniul pietei muncii si economist senior al Vicepresedintiei Bancii Mondiale pentru Dezvoltare Umana si Protectie Sociala.
         Raportul indeamna tarile sa-si dezvolte mediile de investitii intr-o maniera care sa stimuleze companiile sa investeasca si sa creeze locuri de munca productive. De asemenea, acesta cere masuri care sa diminueze costurile mobilitatii fortei de munca prin dezvoltarea pietelor imobiliare si ipotecare, precum si prin sporirea accesului la oportunitati de educatie pe toata durata vietii.
         Printre factorii care descurajeaza companiile sa faca investitii sau angajari se numara instabilitatea economica si politica, impozitele mari si justitia ineficienta.
         
         
         Recomandari specifice
         
         Reprezentantii Bancii Mondiale au facut recomandari tarilor vizate de acest raport, pentru a crea locuri de munca mai numeroase si mai bune. Astfel, guvernele si companiile din sub-regiuni trebuie sa ia urmatoarele masuri, adaptate la conditiile specifice fiecarei tari.
         In Europa Centrala si de Est, pentru a redresa problema ratei inalte a somajului, trebuie depuse eforturi mai mari pentru ameliorarea conditiilor mediului de investitii, in pofida progreselor inregistrate in ultima vreme. Este esential sa se reduca costurile pentru infiintarea unei afaceri noi, sa se simplifice inregistrarea proprietatii si sa se dezvolte executarea contractelor. Se impun de asemenea reforme ale sistemului de pensii si asigurari sociale, ca o modalitate de diminuare a impozitelor pe salarii.
         Potrivit Bancii Mondiale, in Europa de Sud-Est, trebuie sa se ia masuri pentru a reduce barierele administrative si pentru a diminua impozitele pe piata muncii, cel din urma aspect trebuind sa fie adresat in combinatie cu reformarea sistemului de pensii si asigurari sociale. In afara de aceasta, statele trebuie sa desfasoare reforme institutionale si ale cadrului de reglementare, astfel incat sa dezvolte o piata a muncii flexibila, unde drepturile fundamentale ale angajatilor sunt protejate efectiv, insa unde angajatorii nu sunt constransi abuziv sa-si ajusteze numarul si calificarea fortei lor de munca.
         Reducerea barierelor administrative ar trebui sa constituie o prioritate, ca si reglementarea raporturilor de munca si concentrarea asupra aplicarii standardelor de munca fundamentale. De asemenea, daca ar putea fi dezvoltate strategii privind somajul, ar putea fi dezvoltate si alte programe care sa ii sprijine pe muncitorii disponibilizati si mai putini s-ar simti obligati sa ramana in locuri de munca lipsite de orice perspectiva pentru a supravietui.
         „Datorita faptului ca firmele private noi, mici, sunt cele care creeaza locuri de munca, guvernele trebuie sa promoveze reforme care sa favorizeze afacerile. Programele si strategiile de pe piata muncii pentru reconversie profesionala sau pentru a-i asista pe someri nu sunt suficiente pentru a rezolva aceasta problema fundamentala,” a mai declarat Stefano Scarpetta.Sursa:


Data postării: 07.11.2005
Vizualizări: 5.295

Înapoi la articolePublicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.