Stiti sa puneti un pret pe voi? Salariul, o problema tabu la interviu
Autor: Dana Puscoci
In procesul de angajare, la un moment dat, veti fi intrebati care sunt cerintele voastre salariale de la postul respectiv, dar si ce salariu aveti in prezent.
Este normal sa sperati, de la inceput, pentru o marire semnificativa, fata de serviciul anterior. Puteti tinti spre un loc de munca mai solicitant decat cel anterior, cu mai multe responsabilitati sau spre o companie care plateste mai bine decat cea la care lucrati acum. Sau puteti fi dispusi sa acceptati un salariu mai mic decat cel avut pana acum, daca ati gasit jobul la care visati. In oricare dintre aceste cazuri, dezvaluirea istoriei salariului vostru ar putea deveni un dezavantaj in negocierea celui viitor.
Cat ati castigat la locurile de munca anterioare nu este relevant pentru cat meritati sa castigati la noul loc de munca.
Spuneti cat meritati, nu cat ati avut
Va ganditi sa spuneti salariul pe care l-ati avut sau il aveti in prezent, pentru a negocia sub pretul pietei si a avea un avantaj in fata celor care cer mai mult. De fapt, atunci cand sunteti intrebati de salariul anterior, ar trebui intotdeauna sa spuneti mai mult decat ati avut in realitate, pentru a avea de unde sa negociati. De asemenea, nu trebuie sa umflati prea mult cifra, pentru a nu parea exagerata.
Ceea ce este relevant aici, este gasirea postului potrivit, care sa fie un reper pentru pozitia pe care o cautati. Astfel, cautati un pret de piata pentru locul de munca pentru care optati, apoi hotarati o medie apropiata in baza careia ati putea fi platit in schimbul experientei si responsabilitatilor.
O data ce ati aflat la cat este cotat acel post pe piata, pastrati informatia pana ce angajatorul va va face o oferta sau va va intreba care este salariul dorit. In acest fel, veti fi pe pozitie si veti sti de unde sa porniti negocierea salariului, totodata veti avea un atuu deoarece sunteti bine informati. Daca acel angajator incearca sa afle salariul vostru din trecut, folositi-va abilitatile diplomatice si deviati discutia spre valoarea postului oferit de ei.
Fiti propriul vostru agent de vanzari
Angajatorii va pot cere sa divulgati salariul anterior sau curent, in orice moment al procesului de cautare a unui loc de munca si, in mod special, in urmatoarele cazuri:
1. In cererea postului: anumite anunturi avertizeaza candidatii ca trebuie sa mentioneze salariul curent sau la ce salariu se asteapta de la angajator, in momentul in care se trimit CV-urile. Daca alegeti sa aplicati , mentionati in scrisoarea de intentie ca va asteptati la un salariu asemanator celor existente pe piata locurilor de munca, pentru acel post.
2. Intr-un interviu telefonic amanuntit. Inainte de a va duce la interviul propriu-zis, cineva de la departamentul de Resurse Umane este posibil sa va sune si sa se intereseze, in acest mod, despre ce salariu ati vrea sau ati avut inainte. Companiile practica acest lucru pentru a se asigura ca sunteti persoana potrivita pentru acel post si pentru a economisi timpul necesar chemarii la interviu a tuturor candidatilor. Va puteti salva mentionand faptul ca ati studiat piata, ca ati gasit o valoare corecta pentru acest post si, daca se poate, sa discutati asupra acestui lucru si nu a salariului anterior.
3. In timpul interviului. Daca intrebarea legata de salariu nu a sosit inca, nu va faceti griji, ea va fi pusa in cadrul interviului direct cu angajatorul. Puteti face cateva variatii pe tema aceluiasi raspuns. Spuneti angajatorului, cu tot respectul, ca nu credeti ca istoria salariilor voastre va afecta in vreun fel viitorul salariu. Puteti incerca sa mutati atentia intervievatorului de la acesta intrebare spunandu-i ca cerintele acestui post sunt mai numeroase sau diferite fata de cel anterior, deci salariul anterior nu ar avea nici o importanta. Acesta problema presupune sa fiti foarte bine pregatit cu privire la aributiile postului pentru care ati aplicat si la profilul companiei
O data ce ati deslusit arta de a fi propriul vostru agent de vanzari, totul va veni de la sine. Cat despre istoria salariului anterior, spuneti pur si simplu ca este istorie.
Sursa:
Data postării: 31.10.2005
Vizualizări: 6.528
Înapoi la articole
|