Pagina principală |  Articole |  Știri |  Resurse |  Condiții |  Servicii angajatori |  Contact Joi, 1 mai 2025
 Imobiliare  | Auto  | Turism  | Prieteni  | Bancuri  | Știri  | Culinare  | Coduri poștale  | Financiare  | Meteo  | Calendar  | Contabilitate 

Articole

Agențiile de recrutare, un punct de plecare în căutarea unui job

Autor: Dana Puscoci

         Cheia în găsirea unui loc de muncă bun stă în cunoașterea pieței forței de muncă. Dacă ați „diseca” puțin această piață, ați vedea că există două metode de a obține o slujbă: directe și indirecte.
         
         Modalitatea directă implică răspunsul la un anunț dat de angajator, iar modalitatea indirectă presupune fie apelarea la diferite cunoștințe care lucrează în domeniul ales de voi, participarea la diversele târguri de joburi, pe Internet, sau pur și simplu vă puteți depune CV-ul către diverse companii, chiar dacă acestea nu oferă la momentul respectiv un post.
         Tot o modalitate indirectă este și înscrierea în baza de date a unei agenții de recrutare. Într-un sondaj realizat de Ziarul de Joburi, cu privire la cât de utile sunt aceste agenții, pe un eșantion de 55 de cititori, 54% le consideră foarte utile, 33% - inutile, numai 9% fiind de părere că sunt inutile, iar restul de 4% nu știu.
         Contrar a ceea ce ați putea crede, agențiile de recrutare de personal nu percep nici o taxă pentru a vă înscrie CV-ul în baza lor de date. Pe lângă acest avantaj există și cel al economiei de timp. Practic agenția lucrează pentru voi, selectând din multitudinea de oferte disponibile pe piață pe cele care sunt mai potrivite cerințelor și profilului vostru. Dacă v-ați hotărât să cooperați cu o agenție profesională, iată cum funcționează sistemul unei astfel de companii. În primă fază vă depuneți CV-ul la sediul agenției, ulterior va avea loc un interviu cu unul dintre consultanți pentru a identifica punctele voastre de interes.Va trebui să completați un număr de formulare și chestionare și vi se va cere să rezolvați o serie de teste psihometrice. O dată această etapă încheiată, vă va fi prezentată o listă cu genurile de posturi care vi s-ar potrivi ca tipologie, și ar trebui să vi se descrie firmele angajatoare care au posturi libere în momentul respectiv, precum și posturile în sine, cu tot ce implică ele (poziție, cerințe, atribuții). Dacă veți fi interesați de unul dintre acestea, consultantul va trebui să înainteze datele voastre angajatorului și să facă, în numele vostru, demersurile necesare pentru un interviu cu angajatorul.
         Ce agenție sau agenții veți alege este o opțiune personală. Un singur lucru nu ar trebui să acceptați însă, acela de a plăti agenției pentru înscrierea CV-ului vostru în baza de date. Motivul? Angajatorul deja plătește pentru toate serviciile de căutare și selectare a personalului său. Unele agenții solicită firmelor, ca plată pentru serviciul de recrutare echivalentul a două-trei salarii lunare ale personalului selectat, în cazul în care rămâne angajat stabil (după perioada de probă care diferă de la companie la companie). Dacă angajatul respectiv nu face față solicitărilor postului, agenția oferă un înlocuitor fără plata altor taxe suplimentare.
         Există agenții specializate în ceea ce pe românește se traduce „vânătoarea de capete” (head hunting). Acestea operează puțin diferit față de agențiile tradiționale, în sensul că lucrează cu posturi mai puține, dar mult mai importante și oferă servicii foarte personalizate. Acestea fac angajări numai pentru pozițiile de top dint-o companie, iar ceea ce este interesant de știut este că procesul de recrutare se desfășoară invers celui prezentat anterior, în sensul că nici un candidat nu se duce la o astfel de agenție. Agenția îi caută pe cei mai buni din domeniul pentru care se face recrutarea, din diverse companii și le face o ofertă directă.
         Pentru a fi selectat prin această metodă este necesar să ai un profil de pregătire de excepție sau o experiență perfect corespunzătoare celei solicitate de postul în cauză. Chiar și așa, recrutarea nu este garantată și depinde de cât de bine cunoaște domeniul respectiv acea agenție, pentru a ști unde să caute. După acest ultim criteriu, în special se diferențiază între ei „vânătoarii de capete”.
         Ce trebuie să faceți pentru a vă înscrie în baza de date a unei agenții? În primul rând, căutați agențiile de plasament din zona voastră geografică și aflați care dintre ele sunt specializate în domeniile voastre de interes. Odată făcut acest pas, vizitați câteva dintre ele și comparați serviciile pe care le oferă, inclusiv modul în care sunteți tratat. Puteți apela la mai multe deodată, nu se impune o limită.
         Am realizat pentru voi o clasificare a celor mai importante agenții de recrutare din zona Capitalei, multe dintre acestea având filiale și în celelalte orașe mari ale țării.
         Agenții care acoperă diverse poziții de la entry level la top management:
         - Aims Human Capital România este partener al companiei intenaționale AIMS, oferind printre multe alte servicii și pe acela de recrutare și plasare de personal. Prin cele două birouri din București și Timișoara realizează anual aproximativ 200 de plasamente la nivel de middle și top management. Acesta este, dealtfel și serviciul de bază al agenției.
         Domeniile acoperite sunt diverse, de la sectoarele: industrial, produse de larg consum, construcții, până la industria farmaceutică, IT și telecom și cea financiar-bancară.
         - Optim Solutions HR se ocupă în principal de segmentul de piață reprezentat de posturile din middle-management, din toate domeniile, de la vânzari și contabilitate până la posturi tehnice.
         - P&P este o companie interanțională, prezentă în România prin parteneriatul cu HRD Dezvoltare Resurse Umane. Compania recrutează pentru potițiile de top si middle management din diverse domenii de activitate.
         - Advice Human Resources acoperă o gamă largă de domenii, însă cele mai solicitate sunt marketing, PR, publicitate și vânzări, finanțe și contabilitate, proiectare și execuție în domeniul industrial, construcții civile și industriale, turism și servicii, medicină și farmacie.
         - Adecco România este parte a grupului Adecco International cu filiale în peste 60 de țări, recrutând pentru toate pozițiile, de la entry level la top management. Acoperă toate domeniile de activitate, cele mai solicitate joburi fiind cele din vânzări, contabilitate, inginerie.
         - Manpower România este o filială a agenției internaționale Manpower ale cărei servicii acoperă o gamă variată de posibilități și oportunități, mergând de la proiecte temporare (pe perioada studiilor, în vacanțe, part-time), proiecte de recrutare permanentă în toate segmentele de activitate, pe poziții de entry level, middle și top management, până la orientare în carieră și consiliere pe tematici legate de mediul organizațional.Cele mai solicitate domenii pentru care recrutează sunt secretariat, contabilitate, PR.
         - HR România are cele mai multe cereri pe domeniile vânzări, IT, finanțe, marketing, publicitate, resurse umane.
         Alte agenții din acest domeniu sunt: B&B Expert, Total Consult, Redo Consulting.
         Agenții de head-hunting:
         - Alexander Hughes România, face parte din compania Alexander Hughes International și face recrutări numai pentru poziții de conducere, numai prin abordare directă (direct search), nu folosește niciodată anunțuri.
         - Global Consulting este atât o agenție de head-hunting cât și de recrutare de personal pentru diverse domenii de la finanțe, marketing, IT, la cel energetic sau al sectorului public.
         Agenții de recrutare de personal atât pentru țară cât și pentru străinătate: Pluri Consultants, NBS ACCEPT (care facilitează găsirea unui loc de muncă în Italia, Anglia, Cipru).
         
         
         Care sunt avantajele celor care apelează la o agenție de recrutare?
         
         Pentru un tânăr este mult mai avantajos să apeleze la o firmă de recrutare, are șansa să-și găseasca mult mai repede un loc de muncă avantajos. În primul rand, va beneficia de o consiliere care îl va ajuta să câștige încredere în resursele proprii dar să și învețe cum să-și facă un CV corect , cum să se prezinte la un interviu de angajare. Apoi, are șansa să își găsească un loc de muncă serios, pentru ca o firmă de recrutare își rezervă dreptul de a selecta companiile cu care lucrează și de a oferi candidaților toate informațiile despre acestea.
         Atfel, lucrul cu o agenție de resurse umane este interesant pentru candidați din mai multe puncte de vedere:
         - Înscrierea în baza de date a unei agenții de recrutare permite accesul în screening pe diferite poziții compatibile cu așteptările, motivația, parcursul educațional și profesional al candidatului;
         - Spre deosebire de o companie, agențiile de recrutare au mai multe poziții deschise în paralel, deci mai multe șanse pentru un candidat.
         - Agențiile de recrutare lucrează cu companii de renume din toate ariile de activitate, garantând atât seriozitatea companiei cât și a procesului de recrutare. Companii multinaționale sau românești, mari corporații sau IMM-uri pot apela la serviciile unei agenții de recrutare, deschizând un spectru foarte larg de oportunități pentru candidați.
         - Candidatura înscrisă într-o bază de date a unei agenții poate avea un răspuns și după o perioadă mai mare de timp, nu doar pentru proiectele imediate anunțate la un moment dat în presă.
         Luiza Petrică, HR Consultant, Manpower România
         
         
         „Persoanele în căutarea unui loc de muncă, apelând la serviciile unei agenții de recrutare economisesc timp și bani care s-ar pierde prin alegeri nepotrivite.”
         Romeo Crețu, Managing Partner la P&P România
         
         
         „Din punctul de vedere al avantajelor firmelor care apelează la companii de recrutare, cele mai importante trei avantaje consider că sunt: economia de timp și personal, siguranța găsirii unor persoane adecvate job-ului și garanția oferită de către compania de recrutare și cunoașterea mai bună a noilor angajați - companiile de recrutare oferind un portret psihologic al angajatului, portret realizat în urma testării psihologhice din perioada interviurilor.”
         Robert Bârsan, Recruiter and Development Specialist, Optim Solautions HR



Sursa:


Data postării: 24.10.2005
Vizualizări: 19.334

Înapoi la articole



Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.